Digitaal Pesten bekijk link voor tips van Mr Right van SchoolTV

Internet pesten Digitaal pesten is pesten via je computer, maar ook via je telefoon.  Omdat je elkaar bij digitaal pesten niet kunt zien, is het heel gemakkelijk om iemand te pesten zonder dat die ander weet dat jij het bent die dat doet. Dat is heel flauw.
http://www.schooltv.nl/weekjournaal/2205296/mr-right/item/2828535/internet-pesten/
Pesten gebeurt vaak bij kinderen die anders zijn dan de rest, andere hobby’s hebben, andere kleding dragen of wat dan ook. Er is niets mis met anders zijn. Anders zijn is juist supercool. Met een eigen stijl en een eigen smaak, zonder iemand te kopiëren. Blijf jezelf en ben daar trots op.
Cyberpesten Cyberpesten is een ander woord voor pesten via internet. Het is heel gemeen en kwetsend voor degene die wordt gepest, want die blijft maar denken wie het kan zijn geweest die zo gemeen doet. Hij kan niet zeggen dat het hem pijn doet en dat jij ermee moet stoppen.
Het kan ook best zijn dat jij maar een geintje uithaalt, maar dat de ander het helemaal niet grappig vindt. Er zelfs wakker van ligt.
Digitaal pesten kan op school maar ook, en vooral, thuis gebeuren. Als je je telefoon op zak hebt, maar ook als je rustig achter je eigen computer zit. De scheldwoorden, de beledigingen, de bedreigingen kunnen ervoor zorgen dat je je zelfs in je eigen huis niet meer veilig voelt.
Voorbeelden van cyberpesten zijn: iemand bedreigen en uitschelden via je profielpagina, mail of in een chatroom. Maar bijvoorbeeld ook privéfoto’s of privé-films van iemand op het web zetten of roddels en leugens over iemand verspreiden. Andere voorbeelden van cyberpesten zijn: iemand een virus sturen of iemands computer hacken en wachtwoorden veranderen.
Wat kun je er tegen doen? Negeren Als je weet door wie je gepest wordt kan je in je mail de pester blokkeren. Als iemand van jouw naam en wachtwoord gebruik maakt verander dan je wachtwoord. Internet-pesters kunnen makkelijk anoniem blijven. Daarom is het vaak niet mogelijk er achter te komen wie er precies gepest heeft. Er zit dan niets anders op dan te proberen de pester zo min mogelijk aandacht te geven. Dat kan het beste door niet te reageren op dreigmailtjes of andere nare e-mail. Als de pester geen respons krijgt, gaat de lol er snel af. Staan er foto's op internet zonder dat jij dat wilt? Neem dan contact op met de beheerder van de website en vraag of deze onmiddelijk verwijderd kunnen worden. Lukt het niet, neem dan contact op met de politie. En: print de pagina uit, dan heb je in ieder geval bewijs. Als je gepest wordt via internet, bewaar dan de MSN-logs en mailtjes. Dit kan namelijk als bewijs van het pesten dienen.
Belangrijk is: voel je niet schuldig als er iets vervelends gebeurt. Het is niet jouw schuld en je hebt het niet zelf uitgelokt. Praat erover met je ouders of op school.
Hieronder staan een paar handige links om anderen te blokkeren zodat ze je niet kunnen zien of contact met je opnemen:
MSN
HYVES
FACEBOOK
MYSPACE

Tips Er zijn een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden:
- Gebruik altijd een nickname (schuilnaam).
- Geef nooit je adres, achternaam, telefoon of 06-nummer.
- Chat alleen als je een ander kunt blokkeren.
Een nickname oftewel een schuilnaam gebruik je in plaats van je eigen naam op internet. Houd je inlognamen en wachtwoorden geheim. Blokkeer en negeer pesters. Ga nooit terug pesten. Word vooral niet zelf een pester!
Wist je dat? Pesten en internet
-  98% van de kinderen in Nederland gebruikt internet. 88% zit elke dag thuis op internet. 
-  1 op de 5 kinderen en 1 op de 3 jongeren wordt wel eens gepest via de email of sms!
-  2% van de kinderen en 3% van de jongeren zegt zelf wel eens te pesten via mail of sms.
Chatten
-  1 op de 10 kinderen krijgen te maken met seksuele toespelingen tijdens het chatten.
-  18% van de 14 jarigen heeft wel eens tijdens het chatten zijn telefoonnummer aan een ander gegeven. Voor één op de vijf kinderen volgde hierna een vervelende ervaring.
Helpen
-  58 % van de leerlingen op de middelbare school heeft wel eens een medeleerling die gepest werd geholpen. Dat is meer dan de helft!
-  70% van de leerlingen op de middelbare school zegt dat hun mentor wel eens iemand die gepest werd heeft geholpen.
Wil je meer weten over pesten? kijk dan ook eens op http://www.pestweb.nl/
Laat de pester nooit bepalen wie jij bent. Als jij online wordt gepest, kun je daar genoeg tegen doen, doe het the right way.