Digitaal pesten


pesten.png


Digitaal pesten

ALKMAAR - Pesten of gepest worden, iedereen heeft er wel eens direct of indirect mee te maken gehad. Pesten bestaat al sinds de mensheid met speren achter lieve onschuldige beestjes aanlopen, maar neemt met alle technologische ontwikkelingen nieuwe vormen aan. We hebben het hier over het fenomeen digitaal pesten of cyberpesten.
Pietje komt thuis na een zware dag op school. Pietje heeft namelijk een wijnvlek, grote neus of flaporen. Het maakt eigenlijk niet uit wat hij heeft, het is genoeg om iedere dag getorpedeerd te worden met nare opmerkingen van zijn leeftijdsgenoten. Pietje gaat om die reden niet graag naar school en smacht naar het moment dat de bel gaat en hij naar huis kan.

Pietje ziet zijn huis als een fort. Een plek waar hij tot rust kan komen en veilig is. Met het intreden van digitaal pesten is dit fort, zijn veilige plek, tot op de laatste steen afgebroken. Pietje heeft nu de kans om thuis kwetsende teksten over zichzelf te lezen, beschamende foto’s van zichzelf te zien en hij weet van tevoren wat voor nare dingen hem de volgende dag te wachten staat. Superhandig!

Dit voorbeeld van Pietje is dan misschien verzonnen. Toch weet ik zeker dat het voor veel mensen dagelijkse kost is. De webredactie van District-A is gaan onderzoeken wat de gevolgen zijn en of er iets tegen te doen is.

We hebben gebeld met Helen Wildeboer van YosoY. YosoY is een bedrijf dat de sociale weerbaarheid van kinderen en jongeren vergroot. Door middel van coaching en trainingen worden de jongeren getraind in zelfvertrouwen, assertiviteit, persoonlijke ontwikkeling en communicatie.

YosoY krijgt over het algemeen jongeren die gepest worden, maar ook pesters zelf. “Pesters hebben ook problemen, alleen worden deze problemen niet snel gesignaleerd.” “Op de basisschool wordt 1 op de 4 kinderen gepest en volgens sterk verouderde cijfers (1992) wordt 10 procent van de kinderen op de middelbare school gepest” Maar we kunnen er van uit gaan dat dit laatste cijfer hoger is.
Hoewel beide vormen van pesten vervelend zijn voor degene die gepest wordt. Zo heeft cyberpesten nog een paar ‘nadelen’. “Zo kan de pester anoniem blijven als hij of zij dat wil.” Cyberpesten maakt het ook mogelijk om jongeren thuis te pesten. “Omdat je thuis in een vertrouwelijke omgeving zit komt het nog harder aan. Je hebt nergens meer rust.”
Of de gevolgen van cyberpesten groter zijn dan het ouderwetse face to face pesten is moeilijk te zeggen. Dit verschilt namelijk per persoon. Wel wordt de bedreiging groter.
Een aantal tips voor jongeren die gepest worden: Loop er niet alleen mee rond, maar vertel het aan mensen. Vertel het aan iemand die je vertrouwd, familie, vrienden of je mentor.
In het geval van cyberpesten kun je mensen blokkeren. Als het dan nog niet stopt, begin dan met het verzamelen van bewijzen (e-mails, smsjes, logboek van msn etc.) en ga ermee naar de politie. Dit kan namelijk gezien worden als stalken en dat is strafbaar.

Bron: http://www.vandaag.nl/alkmaar/partners/jongeren/article9503091.ece/Digitaal-pesten