Wat kan je doen tegen mobieltjes in de klas


Uit onderzoek blijkt dat mobieltjesbeleid op scholen een 'chaos' is

conversation_starter13 Wat kan je doen tegen mobieltjes in de klas?Het mobieltjesbeleid op scholen is “een ware chaos”. Dit schrijft de Nationale Academie voor Media & Maatschappij in een rapport dat deze week verscheen. Nederlandse scholen weten zich geen raad met het gebruik van mobieltjes door de jeugd. Met alle gevolgen van dien.
Vandaag staat er een stuk over in nrc.nextop de Nederland-pagina’s. Dit jaar ging het een aantal keer mis met mobieltjes in de klas.
Zo stond er onlangs een weinig verhullende foto van een leerlinge op Twitter, geplaatst door een wraakzuchtig ex-vriendje. De kinderen praten er nog steeds over op het schoolplein. En er stond een filmpje van een les op YouTube. Leraartje pesten bleek nog nooit zo makkelijk, gezien de vervelende, anonieme reacties onder de video. De school slaagde er uiteindelijk in het filmpje te laten verwijderen.
„Er gebeurt elke week wel wat met een mobieltje”, zegt schooldirecteur Bert de Weerd van scholengemeenschap Panta Rhei in Amstelveen. „En dan heb ik het niet over een leerling die heeft zitten chatten in de klas. Er is gedoe met opnames. Met bedreigingen. Diefstal.”
Er zijn regels op Panta Rhei. Ziet een leraar een mobieltje in de klas dan ben je hem een aantal uren kwijt. Word je drie keer gepakt, dan lever je je mobieltje een week lang in. Maar het mobieltje voorgoed uit de klas verbannen is volgens De Weerd onmogelijk. „Dan moet je voor elke les gaan fouilleren. Maar het gaat wat mij betreft veel te ver om op die manier de individuele vrijheid van leerlingen aan te tasten. De school is geen big brother.”
Wat kunnen scholen  tegen mobieltjes in de klas doen? Moeten de maatregelen harder? Wel of niet verbannen?

Bron: http://www.nrcnext.nl/blog/2011/06/03/wat-kan-je-doen-tegen-mobieltjes-in-de-klas/