Cyberpesten is internationaal een groot probleem

verslaving pesten media jongeren jeugd digitaal Curaçao coaches  digitaal pesten 127x85" style="float:left;margin right:10pxCURAÇAO – Pesten heeft altijd al een veel invloed gehad op kinderen. De gevolgen zijn groot en soms later pas merkbaar. Het digitaal pesten dat tegenwoordig de boventoon voert, pakt keihard uit op Curaçao en is samen met mediaverslavingen één van de meest schrijnende problemen onder de jeugd.
Ervaringen van de jeugdhulpverlening en onderwijs benadrukken het cyberprobleem. De invloed van digitaal pesten is erg groot door de ingrijpende reputatiebeschadiging van een slachtoffer.
Schadelijke rapsongs
De jeugd heeft na de vaste computers de fase van laptops overgeslagen en gebruikt massaal smartphones, ook om anderen het leven zuur te maken. Met de smartphones worden bijvoorbeeld schadelijke rapsongs of filmpjes gefabriceerd, waarna deze op YouTube worden gezet of via bluetooth worden verzonden aan leeftijdgenoten. De pestpartijen nemen soms zulke ernstige vormen aan, dat Curaçaose jongeren dreigen met zelfmoord.
Verslaving
Jongeren zonder goed toekomstperspectief worden vaak slachtoffer van een mediaverslaving. Zij vluchten in het gamen en raken afgesloten van de realiteit. Ook over seksualisering spreken jeugdhulpverleners hun zorg uit. Jongeren op Curaçao staan sterk onder invloed van Noord- en Zuid-Amerikaanse media, die gretig gebruik maken van seksueel getinte beelden in advertenties, muziekclips en dagelijkse soaps.
MediaCoaches
Bovenstaande actuele mediaproblemen bij de jeugd waren voor mediaman Percy Pinedo de reden om een groep specialisten uit het onderwijs, jeugdzorg, politie, overheid en bibliotheek samen te stellen en deze op te leiden tot MediaCoach. Een MediaCoach zet zich in voor het verbeteren van de mediawijsheid van jeugd door middel van nationale en lokale projecten. De eerste 18 Curaçaose MediaCoaches ontvingen onlangs hun certificaat uit de handen van Minister van Justitie Elmer Wilsoe.
Trots
“Wij zijn trots dat dit eiland haar eerste MediaCoaches heeft”, laat Pinedo weten. “Media heeft een grote invloed op jongeren. Ouders staan vaak aan de kant en beseffen niet hoe groot deze invloed kan zijn. Onze MediaCoaches gaan het verschil maken.”\
Bron: http://www.versgeperst.com/nieuws/109735/digitale-wereld-bedreigt-jeugd.html