Hoe herken je een nepscout


Hoe herken je een nep-scout?
Hoe herken je een nep-scout?
Via Hyves worden tieners geronseld door malafide modellenscouts en castingbureaus. Nep-scouts overladen kinderen met complimenten en beloftes, net zolang tot ze zich tegen betaling laten inschrijven bij zogenaamde fotostudio's en modellenbureaus. Zodra het geld is overgemaakt hoor je nooit meer iets, of je krijgt ontwijkende antwoorden.
Marcel van Oostveen, voorzitter van de Branchevereniging voor Nederlandse moedellen- en castingbureaus (bMCB) ziet regelmatig klachten over financieel misbruik door malafide scouts: "Sommige van die bureaus vragen EUR 4000,-- voor een inschrijving en een fotoshoot die vaak nog slecht is ook." Ook Michel Beetz, hoofd boekingen van Elite Model Management in Amsterdam, hoort regelmatig van foute scouts op internet. "Er zijn veel mensen die door misleiding of bedrag jonge meiden overhalen. Maar de politie zegt pas iets te kunnen doen als er ook daadwerkelijk iets strafbaars is gebeurd."
En dat is het probleem: die modellenbureaus geranderen niets op papier en laten de meiden vaak contracten tekenen waarin alles dichtgetimmerd is, zodat ze ook het geld niet hoeven terug te geven. Michel van Beetz: "Het enige wat wij kunnen doen is mensen op het hart drukken dat ze altijd eerst navraag moeten doen over de persoon of bureau waarmee ze in zee willen gaan." Dat kan door de branchevereniging te bellen.
Behalve financieel misbruik, ligt ook seksueel misbruik op de loer. Zo ontving Marcel van Oostveen via de branchevereniging een mail van een moeder van een 13-jarige jongen. Of het normaal was dat haar zoon in zijn ondergoed in een boerenschuur moest poseren. Van Oostveen: "Natuurlijk niet. Ik heb haar aangeraden direct aangifte te doen."
Van Oostveen zegt dat goede modellenbureaus helemaal geen scouts hebben die het internet afstruinen. Ook hanteren zij geen hoge inschrijfgelden. "Weliswaar vragen onze bureaus inschrijfgeld, maar veel is dat niet." Van Oostveen raadt ook aan om realistisch te blijven: "Als geen van de bureaus die aangesloten zijn bij de branchevereniging jou wil hebben, dan is het nogal vreemd als een ander jouw talent plotseling wel ziet."
Kortom, wees op je hoede.
Samengevat:
  1. Goede modellen- en castingbureaus scouten niet via internet.
  2. Zoek via Google de naam van het bureau en de persoon die je benadert.
  3. Kijk of het bureau aangesloten is bij de branchevereniging bMCB. Nee? Ga er dan niet mee in zee.
  4. Als de inschrijfkosten hoger zijn dan EUR 200,-- (wat al heel veel is), dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen.
  5. Als je slachtoffer bent van misbruik door een modellen-scout, doe dan aangifte bij de politie.
Tip: Lees hier de ervaringen van Scarlet Hemkes (Proud2Bme) met nep-modellenscouts.
Lokatie thuis / Media-opvoeding / Wat u uw kinderen kunt bijbrengen
Gepubliceerd: vr 9 jul 2010 · Laatst gewijzigd: ma 12 jul 2010

Bron: http://www.mijnkindonline.nl/1624/hoe-herken-nep-scout.htm