Openheid op internet voorkomt cyberpesten


Foto: Michel Schnater
wo 03 aug 2011, 13:25

Openheid op internet voorkomt cyberpesten

AMSTERDAM -  Maar liefst een op de vijf Britse jongeren heeft wel eens last gehad van cyberpesten. Vooral meisjes zijn vaak het slachtoffer. Hoe kun je digitaal pesten voorkomen? Volgens Facebook-topvrouw Randi Zuckerberg moet alle anonimiteit weg van internet.
  De zus van Facebook-oprichter, Mark Zuckerberg, pleit ervoor om anonimiteit op internet volledig af te schaffen. Volgens haar is dat de oplossing op cyberpesten tegen te gaan. Dit liet zij weten tijdens een paneldiscussie over sociale media die was georganiseerd door de Amerikaanse Marie Claire.
  Beschaafder internet
  Het afschaffen van anonimiteit op internet leidt volgens Zuckerberg tot een beschaafder internet. “Ik denk dat mensen zich achter anonimiteit verschuilen en denken dat ze alles kunnen zeggen."
  Weinig zelfvertrouwen meer
  Uit onderzoek aan de Britse Anglia Ruskin Universiteit onder 500 jongeren tussen de 11 en 19 jaar blijkt dat vooral meisjes last hebben van cyberpesten. Vooral het zelfvertrouwen loopt een deuk op. 52 procent van de respondenten zei dat het zowel mentaal als emotioneel een negatief effect had. 29 procent zegt dat het cyberpesten ervoor zorgt dat ze niet meer naar school durven te gaan. 39 procent geeft toe buiten school niet meer met vrienden of vriendinnen op te trekken.
  Wat is cyberpesten
  Bij cyberpesten worden slachtoffers via internet of mobiele telefoon gepest door bijvoorbeeld plaatsing van intieme of gemanipuleerde foto’s op sociale netwerken. Vaak gebeurt dit anoniem.
   Bron: http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/10298023/__Openheid_op_internet_voorkomt_cyberpesten__.html?sn=vrouw