7 maanden voorwaardelijk voor nep Facebook-profiel


7 maanden voorwaardelijk voor nep Facebook-profiel

Een vrouw uit het Belgische Kortemarkt is door de Gentse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van zeven maanden voorwaardelijke en een geldboete van 550 euro. Samen met haar man maakte de vrouw een nepprofiel aan van haar ex-baas, waarop ze hem beschuldigde van overspel. Haar man werd volledig vrijgesproken. 

De 38-jarige man en vrouw maakten vorig jaar juni op Facebook een profiel aan van haar voormalige werkgever, een bedrijfsleider uit Maldegem. In een half jaar tijd schreven zij diverse valse berichtjes waaruit zo blijken dat hij zogenaamd overspel zou plegen. Na een onderzoek van de ip-adressen en een huiszoekingsbevel bij het koppel hielden de berichten op.

Het openbaar ministerie eiste zes maanden voorwaardelijk tegen het koppel, maar de rechter koos ervoor om de straf te verhogen naar zeven maanden voorwaardelijk. Daarbovenop kreeg ze een geldboete van 550 euro opgelegd. De rechter veroordeelde alleen de vrouw voor het strafbare feit. Haar man ging vrij uit omdat hij volgens de rechter niets had te maken met het valse profiel.

De advocaat van de verdachte lijkt zich bij de strafmaat neer te leggen. "De rechtbank heeft gesteld dat sociale netwerksites beschermd moeten worden tegen dergelijke misbruiken. Met een voorbeeldstraf geeft hij een duidelijk signaal naar de maatschappij en naar mijn cliënte."

Uit onderzoek is gebleken dat middelbare scholieren zich schuldig maken aan digitaal pesten van medeleerlingen en docenten. Zij maken dan bijvoorbeeld een Hyves-pagina aan waarop deze persoon helemaal zwart wordt gemaakt. De school zou hiertegen kunnen optreden door de smartphones te verbieden of afpakken zodat ze geen berichten kunnen plaatsen. De meeste docenten durven dat echter niet omdat ze de vrede in de klas willen bewaren.


Bron: http://www.techzine.nl/nieuws/27430/7-maanden-voorwaardelijk-voor-nep-facebook-profiel.html