Cyberpesten steeds groter probleem

Een op de tien leerlingen is het slachtoffer van cyberpesten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen. De opkomst van sociaalnetwerksites als Facebook en Netlog werkt pesten op het internet in de hand.
Meer dan de helft van de Vlaamse scholen heeft te maken met cyberpesten. Maar het cijfer ligt volgens de onderzoekers hoger. Leerlingen die slachtoffer zijn, verzwijgen hun probleem veelal voor hun leraren en ouders. Cyberpesten uit zich vooral in kwetsende boodschappen, maar ook in shockerende foto's en filmpjes. Dat gebeurt via Facebook en Netlog (59%) maar ook via sms of mms (52%), het chatprogramma msn (43%) en e-mail (29%). Ook leraren zijn het mikpunt van cyberpesten. 11% van de leraren in de ondervraagde scholen maakt er melding van.

Cyberpesters worden steeds jonger, want kinderen gaan op steeds jongere leeftijd online. Daardoor wordt het probleem vooral in de derde graad van het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair met de leerlingen besproken. In vier op de vijf scholen kunnen leerlingen vrijuit over het onderwerp praten. Bijna de helft van de scholen maakt afspraken met de leerlingen.
De aanpak van cyberpesten blijft echter problematisch: scholen hebben er te weinig tijd voor, leraren zijn onvoldoende geïnformeerd en er is te weinig ondersteuning.
Je vindt hier een voorbeeld van een digitaal pestprotocol en hier een website waar je lessen rond mediawijsheid kunt downloaden. Child Focus ontwikkelde een lespakket om cyberpesten aan te pakken.

Bron: http://www.klasse.be/leraren/index.php?id=19704