Cijfers Digitaal Pesten


Heeft u vragen of tips? Neem contact op met de beheerder van deze pagina: www.bolwerken.com


‘Een paar jaar geleden wist niemand wat het was,’ aldus Baltazar Rodrigues, een inspecteur bij de afdeling computercriminaliteit bij de Portugese recherche. ‘Maar het afgelopen jaar ontving de politie in het hele land gemiddeld een klacht per dag.’ Het Europese Unie (EU) Kids Online-onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd, toont aan dat 6% van 25.000 ondervraagde kinderen en tieners in 25 landen online gepest werd. Maar regionale onderzoeken in heel Europa zijn verontrustender.
 

Online pesten in Euopa

• In Nederland werd bijna een kwart van de twaalfjarigen en 19% van de 13 en 14-jarigen online gepest, bleek uit een studie bij 1250 kinderen. Slechts 37% van hen vertelde het aan de ouders.

• In Spanje werd 17,4% van de 2101 ondervraagden tussen de 11 en 17 jaar gepest via hun mobiele telefoon en 22,5%  via het internet.

• In Tsjechië werd 59,4% van de 12.500 kinderen tussen de 11 en 16 jaar gepest op het internet.

•  In Duitsland toonde een onderzoek uitgevoerd in juni aan dat 36% van de 1000 leerlingen van 14 tot 20 jaar slachtoffer was van online pesten.

• In Rusland werd 20% van de 1025 ondervraagde kinderen tussen de 9 en 16 jaar zowel online als in het ‘echte leven’ gepest.
 
Waarom liet het EU-onderzoek een lager cijfer zien? Sofia Buelga, sociaal-psychologe aan de universiteit van Valencia en medeauteur van het Spaanse rapport, suggereert dat het deels komt doordat het EU-onderzoek dit soort pesten definieert als het ‘ontvangen van een gemeen of pijnlijk bericht in het afgelopen jaar’. Andere studies, zoals die van haarzelf, spraken ook van filmpjes op YouTube en haatpagina’s op sociale netwerksites zoals Facebook, gericht op een specifiek individu. ‘Het is een groot probleem in Spanje. Je krijgt pagina’s als “Iedereen tegen Maria”. Het effect op het slachtoffer kan ernstig zijn en zelfs leiden tot zelfmoord.’
 


 Bron: http://www.readersdigest.be/vl/Online-pesten-de-cijfers/