Pesten in bejaardentehuizen

Pesten in bejaardentehuizen

Gepest in het verzorgingstehuis

Nare opmerkingen maken, iemand buitensluiten, of met de rollator de weg versperren; het lijkt kinderachtig maar deze pestacties komen regelmatig voor in verzorgingstehuizen. In Uitgesproken EO aandacht voor pesterijen onder ouderen.
-
14 jun 2011 - 12:23

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen blijkt dat maar liefst 1 op de 5 bewoners van verzorgingstehuizen wordt gepest en buitengesloten door medebewoners.
Fysieke pesterijen
Het pesten uit zich vaak in het negeren van medebewoners en het buitensluiten van ouderen in een groep maar ook fysieke pesterijen komen regelmatig voor. Een belangrijke oorzaak van het pesten is te vinden in het feit dat ouderen met verschillende achtergronden bij elkaar worden gezet.
Pestprotocol
Mede naar aanleiding van deze resultaten heeft het Nationaal Ouderenfonds een campagne opgezet tegen pesten in verzorgingstehuizen. Een van de maatregelen om het pesten tegen te gaan is het opstellen van een Pestprotocol waarbij ouderen tips krijgen om pesten te voorkomen of aan te pakken. Daarnaast heeft het fonds de Ouderentelefoon ingesteld waar mensen hun ervaringen kunnen delen en is er een internetplatform gelanceerd waar zorgpersoneel informatie kan vinden over het tegengaan van pesten in tehuizen.
In Uitgesproken EO een reportage over pesten onder ouderen waarin twee gepeste bejaarden hun verhaal vertellen en een bestuurder uitlegt hoe pesten in zijn woonzorgcentra wordt aangepakt.
Wilt u reageren op deze uitzending? Laat uw bericht achter onderaan deze pagina of via ons Twitterkanaal.