Politie op zoek naar digitale sporenAuteur: door Harold Schuil |   vrijdag 27 januari 2012 | 07:36 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 27 januari 2012 | 07:37
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
ARNHEM - 'Ze hebben zelfs mijn oplader meegenomen', antwoordt een vriendin van de vermoorde Joyce 'Winsie' Hau als haar op Twitter wordt gevraagd waarom ze de telefoon niet opneemt.
Ze heeft haar iPhone aan de politie moeten geven, plus alle wachtwoorden van haar internetprofielen.

Sociale media spelen een hoofdrol in de moord op het 15-jarige Arnhemse meisje. De politie onderzoekt het scenario dat een ruzie op Facebook of Hyves tussen Winsie en een 16-jarige vriendin de aanleiding is.

Vandaag wordt de 16-jarige voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze wordt ervan verdacht dat ze haar 17-jarige vriend heeft aangezet Winsie te laten vermoorden.

Deze Rotterdammer wordt er op zijn beurt van verdacht een 14jarige jongen uit Capelle aan den IJssel te hebben betaald om Winsie om te brengen.

De gewraakte berichten zijn niet of niet meer terug te vinden. Op Twitter en Facebook zijn de profielen van de meeste betrokkenen afgeschermd of onvindbaar.

Met wat zoekwerk is veel over de zaak te vinden. Klasgenoten, vrienden, maar ook onbekenden delen alles: over het motief, de mogelijke toedracht, namen van de verdachten. 'Hij dreigde zo vaak met steken. Maar dat hij het echt zou doen...', twittert een oud-schoolgenoot van de 14-jarige.

In het forensisch laboratorium in Elst van de politie Arnhem en Nijmegen trekken techneuten alle mogelijke digitale sporen na. De jongeren weten dat. 'Ze lezen nu dus mee', twittert de vriendin wiens iPhone bij de recherche ligt.

Noodgewongen heeft ze nu haar toevlucht gezocht tot de de iPod van haar broertje.

Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/internet/10348430/Politie-op-zoek-naar-digitale-sporen.ece