Politie waarschuwt jongeren voor hackingGisteren,12:28 doorRedactie
Verschillende organisaties zijn een meldpunt begonnen waar jongeren vervelende internetervaringen kunnen melden en voor online dreigingen worden gewaarschuwd. Een kwart van de jongeren is wel eens online gepest en 14% zegt wel eens gehackt te zijn waarna er vervelende mails of foto’s uit hun naam zijn rondgestuurd. "Jongeren krijgen op internet regelmatig te maken met pesten, discriminatie, bedreiging, hacking, stalking of schending van privacy", aldus de politie. 

Om jongeren informatie, hulp en advies te bieden, is de website Meldknop.nl gelanceerd. Daar komen verschillende onderwerpen aan bod, waaronder webcammisbruik, hacking, gegevensmisbruik en virtuele diefstal. Via Meldknop.nlkunnen jongeren niet alleen informatie krijgen over problemen op internet, zij kunnen ook per e-mail of telefonisch direct de hulp van deskundigen inroepen. 

Aangifte 
Daarnaast is het mogelijk om de online meldknop te downloaden en in de internetbrowser te plaatsen, zodat het eenvoudiger wordt om contact op te nemen, wat mogelijk tot meer aangiftes kan leiden. Naast het waarschuwen van de betroffen website, wordt ook geadviseerd om ook aangifte te doen. Iets wat nu vaak achterwege blijft. 

"De meldknop biedt jongeren één centrale portal waar alle belangrijke informatie en advies bij elkaar komt. Jongeren willen snelheid, duidelijkheid en oplossingen en strafbare feiten moeten direct worden aangepakt. Daarom is het ook zo goed dat de politie participeert in dit project waardoor hopelijk de drempel om aangifte te doen, lager wordt", aldus minister Ivo Opstelten van Veiligheid & Justitie. Naast de politie doen ook De Kindertelefoon, Pestweb en de meldpunten voor discriminatie en kinderporno aan de website mee