Bangalijst onderschept op Vechtstede College
WEESP - ,,Banga gebeurt nu nog vrij naïef, impulsief. Maar als het wat langer blijft, wordt het misschien wel wat geraffineerder," zegt rector J.W. Verhulst van het Vechtstede College in Weesp.Zijn school werd ruim een maand geleden geconfronteerd met banga: een lijstje van namen van meisjes die gemakkelijk te porren zouden zijn tot sex.
,,Het was natuurlijk het gesprek van de dag. Dan horen wij het ook wel. Op welk medium de namen voorkwamen, weet ik niet meer.'' Het kostte de school niet veel moeite om de daders te achterhalen. ,,Toen andere leerlingen individueel werden aangesproken, kwamen ze met de namen over de brug’’. Twee jongens in de brugklasleeftijd hadden de lijst gemaakt. ,,Als je ze er op aanspreekt, schrikken ze er enorm van. Ze beseffen niet wat internet allemaal teweeg kan brengen. " Met die jongens en met hun ouders heeft een volgens Verhulst indringend gesprek plaatsgevonden. ,,Of ze gestraft zijn, weet ik niet. In ieder geval niet streng, misschien iets van een extra corveedienst. Ze hebben spijt betuigd."
De rector durft niet te zeggen of zijn school nu gevrijwaard zal blijven van banga. ,,Het is ook een hype. Het hangt er ook vanaf hoe de media ermee omgaan. Wat ik nu hoor, is dat het op veel meer scholen voorkomt. Het is een vorm van digitaal pesten. En pesten op school is van alle tijden.

Bron: http://www.gooieneemlander.nl/regionaal/article14871163.ece/Bangalijst-onderschept-op-Vechtstede-College