`Nieuwe media zorgen voor nieuwe slachtoffers`Foto: (c) Paul Viant
do 19 apr 2012, 12:33

Dag van het pesten

AMSTERDAM -  Pesten! De gevolgen zijn vaak niet te overzien. Pesten verpest nog steeds vele levens.


  Pesten!

  verstuur
  Op school, via internet, op het werk, in de professionele sportwereld en zelfs in debejaardenhuizen is het aan de orde van de dag. Zeker 350.000 kinderen in het voorgezet onderwijs krijgen minstens eenmaal per week te maken met pesterijen. En zelfs 250.000 volwassenen worden dagelijks gepest op het werk. En dat heeft ernstige gevolgen.
  Emotionele schade
  Pesterijen leiden vaak in een verlaging van het zelfvertrouwen, sociale en emotionele schade en zelfs tot een langdurige depressie.
  Digitale pesten
  Vooral het digitale pesten is enorm gestegen. Kinderen zijn dol op nieuwe media (Youtube, Hyves, Faceboook, Twitter etc) maar zien de valkuilen niet altijd. Een foto met een beetje bloot kan grote gevolgen hebben.
  Ouders verkrampen vaak als ze met de pesterijen van hun kinderen te maken krijgen. `Zo is mijn kind niet`, hoor je heel vaak. Weet dat kinderen heel verschillend gedrag zien in verschillende situaties. Pestkoppen gedragen zich thuis anders dan op school. En ga als ouder vooral niet het gepeste kind beschuldigen met `ze gedraagt zich ook raar`.
  Campagne
  Om de samenleving bewust te maken van de impact van pesten op iemand leven, start vandaag de campagne Dag tegen Pesten.
  Ben jij wel eens gepest? Hoe ging je daarmee om? Heeft het nog invloed Misschien was je zelf wel een pester? Schaam jij je hiervoor? Is een speciale dag tegen het pesten wel nodig?