Digiraad: veilig internetten leer je op schoolGisteren,13:41 doorRedactie
De Digiraad heeft het toekomstige kabinet opgeroepen om meer aandacht te geven aan veilig internetten binnen het onderwijs. "Veilige wachtwoorden, omgaan met je privacy online, weten wat je wel en niet op internet zet, wat je moet doen of waar je terecht kunt als je digitaal gepest wordt, enz. Vanaf het moment dat wij online gaan, moeten wij hier over ingelicht zijn. Zo vroeg mogelijk op de basisschool", zegt Wilma Westenberg, lid van de Digiraad

De DigiRaad bestaat uit een aantal jongeren van tussen de 12 en 18 jaar oud. Zij komen ongeveer één keer in de twee maanden bij elkaar om te praten over de digitale wereld en de manier waarop jongeren daarover voorgelicht kunnen worden. 

Toetsen 
De raad wil dat er bij ieder leeftijdsniveau het juiste pakket komt. "En er moeten toetsen komen. Want alleen als je snapt hoe internet werkt en hoe je op een veilige manier gebruik van kan maken word je een goede digitale burger." 

Westenberg stelt dat scholen, overheid en ook bedrijven daarvoor kunnen en moeten zorgen. "En dat is niet makkelijk, dat weten wij als Digiraad al lang. Maar als we als kinderen zelf niet weten wat we fout doen of hoe we ons beter kunnen beveiligen en beschermen, dan zal er nooit iets komen als een veilig internet."