Meisje (14) pleegt zelfmoord na aanhoudend cyberpesten

Door: redactie   Bron: The Local © thinkstock.
Een meisje van veertien heeft zich van het leven beroofd in Italië. Het kind uit Cittadella werd aanhoudend gepest op het internet. Ze was het mikpunt van spot op de chatsite Ask.fm. Het meisje sprong van het dak van een verlaten hotel, schrijft de krant La Stampa. Het is niet de eerste keer dat een tiener na gepest op die chatsite zelfmoord pleegt.
De aanklager van Padua heeft een onderzoek geopend naar de dood van de 14-jarige na berichten over het aanhoudend gepest van het slachtoffer. Zo kreeg ze een link met de trailer van de film 'Suicide Room'. Ook de volgende boodschap kreeg ze onder ogen: "Ik hoop dat je een dezer dagen een belangrijke ader in jouw armen doorsnijdt en sterft!" Net voor haar dood liet het kind de volgende boodschap achter: 'Genoeg, stomme wereld!'. Ze schreef ook een brief aan haar oma die alarm sloeg maar de hulp kwam te laat.

Het is overigens niet de eerste keer dat pesten op de chatservice Ask.fm tot een wanhoopsdaad leidt van een tienermeisje. Vorige zomer pleegde Hannah Smith, ook 14, zelfmoord na aanhoudende beledigingen op de populaire website. De Britse kreeg ontelbaar veel berichten met daarin zinnen als: "Ga en sterf". Hannah die last had van ernstige eczema kreeg op de chatsite af te rekenen met constante verwijten en bedegingen. Ze dreven haar uiteindelijk tot de wanhoopsdaad. Het was haar 16-jarige zus die haar in augustus 2013 levenloos aantrof in haar slaapkamer. De vader van de meisjes gaf Ask.fm de schuld voor de dood van zijn dochter. "Mijn hart is in tweeën gebroken en het zal heel lang duren voor dat het zich zal kunnen herstellen. Ik hoop dat niemand ooit de pijn moet voelen waarmee ik op dit moment wordt geconfronteerd", sprak hij.

60 miljoen gebruikers wereldwijd
Ask.fm is een website waarop mensen elkaar allerhande vragen kunnen stellen. Hij werd 3 jaar geleden opgericht in Letland en is een gigantisch succes, met nu al meer dan 60 miljoen gebruikers wereldwijd. Van het aantal geregistreerde leden is de helft minderjarig, iedere dag registeren zich ongeveer 200.000 nieuwe leden. Omdat de meerderheid van de vragen wordt gesteld door anonieme gebruikers, is er geen mogelijkheid tot reactie op de mogelijke pesterijen. De webstek werd al meermaals gelinkt aan een reeks van tienerzelfmoorden in Europa en de VS.

In Italië maken politici alvast werk van wetsvoorstellen om op te treden tegen het cyberpesten. Ze willen de autoriteiten meer macht en rechten geven om beledigende boodschappen van sociale media, blogs en nieuwssites te halen. 


Bron:  http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/1792124/2014/02/12/Meisje-14-pleegt-zelfmoord-na-aanhoudend-cyberpesten.dhtml