Digitaal pesten
Pesten is van alle tijden. Maar anders dan 50 jaar gelden stopt pesten niet bij de voordeur. Het gepest kan 24 uur per dag doorgaan. Thuis na school- of werktijd, op internet. Het gaat niet alleen om schelden op MSN, Twitter of Hyves, maar ook om het publiceren van iemand gegevens op een Hyves-profiel, vervormen van foto’s, plaatsen van kwetsbare filmpjes op Youtube, het bijhouden van een blog op een ikhaat-site, oprichten van een MSN-groep als ‘X is een trut’, bestellen van (erotische) artikelen uit iemands naam en laten bezorgen bij het slachtoffer of chanteren per e-mail of sms met foto’s of informatie. Er zijn talloze voorbeelden.

Het pesten verloopt soms heel hard: op internet worden grovere scheldwoorden gebruikt dan op het schoolplein. Kinderen realiseren zich vaak niet dat een zinnetje als ‘Ik maak je dood’ veel heftiger overkomt op het beeldscherm dan in real life.

Pesten wordt vooral gedaan door jongeren (meestal meisjes) tussen de 8 en 16 jaar. Veel kinderen hebben ervaring met digitaal pesten of gepest worden. 19% van de jongeren wordt weleens gepest via sociale media, 9% is wel eens online bedreigd, 4% geeft aan te maken hebben gehad met de verspreiding van nare foto’s of filmpjes. Van 21% van de jongeren is weleens een account gehackt. (Bron: onderzoek Digibewust)


Tips voor ouders

  • Denk niet: ‘Ik zie het niet, dus het gebeurt niet.’
  • Maak online pesten bespreekbaar: leer uw kind over goed gedrag op internet en omgangsvormen via sociale media. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de brochure Digitaal Pesten.
  • Leer de digitale wereld van uw kind kennen en praat over internet. Hiervoor hoef je als ouder echt niet alles te weten over internet. De simpele vraag ‘wat maak je mee op internet?’ zorgt veelal al voor een gesprek. Voor praktische tips over de digitale wereld van uw kinderen kunt u de animatievideo 'De digitale wereld van uw kinderen' bekijken. Of bekijk de vele filmpjes waarin tieners vertellen wat ze meemaken op www.newkidsontheweb.nl. Deskundigen geven daar ook advies in over internetopvoeding.
 Bron http://www.digibewust.nl/onderwerpen/digitaal-pesten

Bekijk alle tips en het hele artikel op de bovenstaande link