Ook ouders lijden onder cyberpesten

Geplaatst op 23 februari 2014 door Linda in Je kind online, Nieuws, Persbericht | 86x bekeken


Cyberpesten is een nieuwe vorm van pesten anno 2014. Het bestaat al enige jaren maar het wordt steeds meer een probleem. Lees ook de voorgaande blogs over ’digitaal pesten‘ en ‘pesten is geen spelletje‘. en Cyberpesten, oftewel: digitaal pesten, is in opkomst door de komst van het internet- en mobiele tijdperk. Weer een vorm van pesten erbij die bestreden moet worden. Maar hoe? Uit een onderzoek van Korrelatie blijkt dat ouders er ook heel erg onder lijden. De psychische gevolgen zijn groot voor zowel het slachtoffer als de ouders.Een op de tien jongeren wordt gepest op internet. Dat is veel!

Regelmatig duiken in de media berichten op over jongeren die elkaar via het internet pesten. Meest kenmerkend voor deze ‘nieuwe’ vorm van pesten, genaamd cyberpesten, is dat daders zich minder geremd voelen en slachtoffers zich juist onveiliger voelen. Soms weten zij niet eens wie verantwoordelijk is voor het pesten. Het is een reëel probleem: één op de tien Nederlandse jongeren van 15 tot 18 jaar wordt online gepest. In 2012 werd een foto van de 13-jarige ‘Freek’ van Twitter gehaald, in vernederende poses gemonteerd en online verspreid met teksten als: “Deze jongen had nooit geboren mogen worden”. Het slachtoffer en zijn ouders stonden machteloos, terwijl tienduizenden mensen wereldwijd de karikatuur van ‘Freek’ volgden. Cyberpesten heeft een grote impact op het slachtoffer en dit kan nog lang doorwerken. Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Korrelatie, legt uit wat de psychische gevolgen zijn en wat ouders hieraan kunnen doen.

Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Korrelatie: “Pesten is van alle tijden; cyberpesten is echter een relatief nieuw fenomeen en neemt vaak nog ernstiger vormen aan, vanwege de fysieke afstand en anonimiteit. Daders gaan hierdoor makkelijk over grenzen heen. De impact is ook groter. Er zijn veel meer toeschouwers op internet en gegevens blijven lang circuleren, zodat het slachtoffer er jaren later nog mee geconfronteerd kan worden. Ook kan cyberpesten 24 uur per dag plaatsvinden en dringt het door tot in de thuisomgeving.”


lees het hele artikel op