Sta jij online op een bangalijst?

Bangalijst

Sommige jongeren sturen via internet lijsten aan elkaar met daarop een top 10 van meisjes die volgens hen de grootste sletten zijn. Dit wordt een "bangalijst" genoemd. "Banga" betekent slet in straattaal. Het is natuurlijk heel vervelend als je op zo'n lijst staat. En vooral als deze online wordt verspreid.

Meer informatie visual

Sta jij online op een bangalijst?

Bijvoorbeeld via websites als YouTube, Twitter of Facebook? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de maker/eigenaar van de website.
Vaak kun je de gegevens van de maker vinden bij ‘contact’. De maker van zo'n website kan jouw naam (of een foto of filmpje) zo snel mogelijk verwijderen van de website.
Wil je specifieke informatie over het verwijderen van een filmpje op YouTube? Klik dan hier.

Waarom maakt iemand zo'n lijst?

Bangalijsten worden gemaakt omdat de makers het stoer of geinig vinden. Zij staan er niet altijd bij stil dat het heel vervelend kan zijn voor diegene die er op staat. Soms is een bangalijst gemaakt om iemand te pesten, bijvoorbeeld een ex-vriendin.

Praten is verstandig

Circuleert op internet een bangalijst waar jouw naam op staat? Dat is erg vervelend. Het is heel logisch dat je je dan zorgen maakt en het is verstandig om daar met iemand over te praten. Niet alleen om je gevoel te delen, maar ook om advies te vragen hoe je met deze situatie kunt omgaan. Dat kan met je ouders of iemand anders die jij vertrouwt. Maar ook bij de Kindertelefoon kun je je verhaal kwijt. Voor gericht advies kun je met Pestweb praten.

Bespreek het met een docent op school

Vaak worden bangalijsten op school of via klasgenoten verspreid. Aangifte doen van bangalijsten kan wel, maar is niet in alle gevallen de beste oplossing. Het is verstandig een docent op school in vertrouwen te nemen, als je op een bangalijst staat die wordt verspreid op jouw school. Je docent kan dan actie ondernemen tegen de maker(s) en/of het verspreiden van zulke lijsten, bijvoorbeeld samen met de schoolleiding. Op deze manier is de kans kleiner dat dit probleem terug komt.


Bron: http://www.meldknop.nl/Pesten/Bangalijst