Wat is Digitaal Pesten / Cyberpesten?

IFrame

Wat is digitaal pesten?


Als je helemaal verliefd bent dan is het zo leuk om onderling foto's uit te wisselen, je voelt je letterlijk in de zevende hemel...maar dan...
...dan gaat het uit...
...de ander kan het moeilijk verkroppen en zet de foto's die jij hem/haar in vertrouwen hebt gestuurd online.IFrame
IFrame

Wat is Digitaal Pesten?

Tegenwoordig zijn er allemaal soorten media zoals Smarttelefoons (mobiele telefoons met camera's en internet), laptops diverse sociale media. Het is makkelijk What's-app berichten sturen en mailen maar ook contact met elkaar zoeken via Games, Instagram, SnapChat, Facebook, YouTube en zo zijn er nog velen meer.
Digitaal-of cyberpesten is het pesten via de digitale (virtuele wereld) media. Het betreft het opzettelijk zwart maken of afkraken van iemand door middel van vervelende/negatieve comments of juist het groepsgewijs negeren van juist 1 persoon. YouTube, Facebook, Instagram, SnapChat, What's app en alle sociale media maken het heel gemakkelijk voor ons om allerlei foto's te laden en gelijk met de wereld te delen.
Voorbeelden van Digitaal Pesten: dreig mails, vervelende What's app berichten, foto's of videos die ineens online staan waar jij niet zo best of zelfs slecht op staat. Bedreigingen, schelden naar iemand via chatruimten. Anti pagina's gemaakt over jou waar iedereen commentaren op mag geven behalve jijzelf.
IFrame
Bovenstaande video komt van de website www.mijnkindonline.nl
Er zijn ongekend veel mogelijkheden van Digitaal Pesten. Zo zijn er ook veel kinderen die online spellen doen en tijdens het samen spelen met een vriend of vriendin geven ze even hun wachtwoord. De volgende dag blijkt dat alles waar ze hard voor gewerkt en gespaard hebben kwijt is,  het account blijkt te zijn gehackt door dit vriendje. Dit gebeurt ook met online vrienden die worden gemaakt, die zeggen dan bijv: wil jij mijn kampioenspunten hebben want ik speel dit spel niet vaak meer? Vol enthousiasme reageert de ander, ja graag! Dan zegt deze persoon (de zogenaamde vriend) oooh wacht het omzetten van het account lukt niet zoals ik dacht. Ik moet eerst jouw login en wachtwoord intypen voordat het werkt. En ze raden je aan om gelijk offline te gaan om ervan verzekerd te zijn dat als je inlogt je alle kampioensspullen in je account hebt staan. Dit is een leugen! Je account wordt volledig van je afgepakt, de ander heeft jouw wachtwoord veranderd en jij kunt nooit meer op je eigen account inloggen want je weet het wachtwoord niet (die heeft die ander veranderd tezamen met het contactadres).
Het is niet alleen spullen afpakken in games wat er kan gebeuren door het uit handen geven van wachtwoorden. Zodra iemand jouw profiel heeft overgenomen, kan hij/zij alles daarmee doen. Ook jouw vrienden online benaderen en pesten, zij denken dan dat jij dit bent. Zij weten dan niet dat jouw account gehackt is.