'Mijn dochter is een meeloper op social media...'

Sinds ze een telefoon heeft, heb jij als ouder niet het idee beter met haar in contact te staan, maar juist minder. Je hebt het gevoel dat je nul controle meer hebt en dat haar leven zich in een hele andere wereld afspeelt. Wat doe je dan als de mentor van je dochter alle ouders bij elkaar roept en openlijk vertelt dat er flink gepest wordt via social media? Opvoeddeskundige Marina van der Wal adviseert.

Clubje nare heksen

Hoi Marina,
Onze dochter van zestien is niet meer van haar mobieltje weg te krijgen: appen met vriendinnen, instagramspelletjes spelen, surfen over het net. We moeten haar echt helpen om aan haar huiswerk te denken.
Vorige week is er iets naars voorgevallen in de klas. En daar zijn de ouders door de klassenmentor over geïnformeerd: met name onder de meisjes worden foto’s die ze elkaar toesturen belachelijk gemaakt, er wordt in de klas - maar ook daarbuiten - flink gepest.
Onze dochter deed hier nogal laconiek over: ze had er niet zo heel veel last van. Na wat navragen blijkt ook waarom: ze hoort nog nét niet bij de gangmakers van de pesterijen, maar zit wel dicht op het vuur. Ik schaam me voor mijn dochter (die lacht als een ander meisjes voor ‘dik rund’ wordt uitgemaakt). In de klas gebeurt dit, maar ook buiten schooltijden: dan gaat het ‘feest’ gewoon door via social media als Instagram en Facebook.
Niet meedoen is volgens haar geen optie; dan is ze zelf het volgende slachtoffer. Naar haar zeggen is het een uit de hand gelopen spelletje. Nog geen drie maanden geleden was deze groep meiden één van de leukste die hun mentor ooit heeft meegemaakt. En binnen zo’n korte tijd is het zo’n clubje nare heksen geworden. Hoe gaan we hiermee om?
Groet van Bianca.

Veroordeel pesten en meelopen!

Dag Bianca,
Lastig is dat altijd; pesten. Het gebeurt (bijna) altijd in het geniep en het is als buitenstaanders moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen. Domweg omdat je het niet ziet, zolang je er niet op gewezen wordt. Wat dat betreft een compliment aan deze mentor, die meteen aan de belt trekt en alle ouders informeert. Ook de ouders waarvan de kinderen noch dader, noch slachtoffer (lijken te) zijn. Met de klemtoon op lijken; ik ben ervan overtuigd dat een klas waar gepest wordt, waar de sfeer onveilig is, louter verliezers kent. Cijfers kelderen, onderlinge verhoudingen verzieken. Ook naar docenten toe.
Ook hulde voor jou; dat je je teleurstelling durft te tonen. Normen en waarden die we onze kinderen meegeven en zo als vanzelfsprekend zien, kunnen zo maar vergeten worden. En dan heb je hulp nodig van de omgeving, zoals hier gebeurt op school.
Voor jou is het goed om te weten dat je - vooral naar je dochter toe - het pest- en meeloopgedrag kunt veroordelen. Koppel dat wel los van je dochter zelf: laat duidelijk blijken dat je wel van háár houdt. Dit is een basis om het gesprek open te houden en op die manier invloed te houden om het gedrag dat toch zal moeten veranderen.