Een op de tien Amsterdamse kinderen wordt gepest, online pesterijen toegenomen

Het aantal kinderen in Amsterdam dat wordt gepest neemt vooral online toe. Een op de tien kinderen wordt regelmatig gepest. Dat constateert De Kindertelefoon uit de 450.000 contacten die zij jaarlijks hebben met kinderen, ouders en leerkrachten.
'Wat er echt veranderd is, is die smartphone. Wat je ziet op scholen, is niet zozeer het pesten, via die telefoon, maar de groepsdynamiek', legt expert digitale media Remco Pijpers uit. 'Kinderen zitten in een groepsapp, sturen elkaar allerlei berichtjes, dat leidt soms tot ruzies en die ruzies leiden weer tot pesterijen als de docent niet op tijd ingrijpt.'
Steeds vaker verplaatst het pesten zich dus van het schoolplein naar de computer of telefoon, dat merken ook de kinderen uit groep zeven van de Valentijnschool. 'Ik speelde een spelletje en had mijn eigen huidskleur gedaan op het poppetje, toen zeiden ze: 'rot op, hier is geen plaats voor bruine mensen'', vertelt een meisje. Een ander: 'Buiten hadden ze telefoons, ze gingen pesten. Met woorden. Hele erge woorden.'Het AT5-programma Basta is een speciale thema-maand gestart: 'Amsterdam is tegen pesten'. Lasse Schöne, maar ook andere bekende Amsterdammers als burgemeester Van der Laan zetten zich op televisie in tegen het pesten. Zij laten het verhaal zien van een van de  kinderen die gepest worden. Bekijk de hele uitzending hieronder, bekijk hier de video's: